Забрчани

Забрчани

Забрчани се наоѓа во североисточниот дел на Прилепско Поле, на 14 километри оддалеченост од градот Прилеп. Неговиот атар се наоѓа на југоисточната страна на Општина Долнени. Се работи за мал атар со површина од 5,2 квадратни километри.

Селото е ридско и се наоѓа на надморска височина од 660 метри. Над селото се наоѓа врвот Златоврв.

Во XIX век Забрчани било село во Прилепска каза на Османлиската империја. Во „Етнографија на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“, издадена во Константинопол во 1878 година и во која е дадена статистиката на машкото население од 1873 година, „Запърчани“ е посочено два пати – еднаш како Запришани (Zaprichani) со 26 домаќинства и 128 жители христијани; и втор пат како Запрчани (Zaprtchani), село со 49 домаќинства и 232 жители христијани, но второто е помешано со Вепрчани.

Според статистиката на Васил К’нчов („Македонија: Етнографија и статистика“) од 1900 година, Забрчани е населено од 130 жители христијани.

Во почетокот на ХХ век целото население од селото било под управа на Бугарската егзархија. Според податоците на секретарот на Егзархијата Димитар Мишев („La Macédoine et sa Population Chrétienne“), во 1905 година во Забрчани (Zabartchani) имало 80 егзархисти.

При избувнувањето на Балканската војна во 1912 година, тројца жители на Забрчани биле доброволци во Македонско-одринската доброволна чета.

Во 1961 година Забрчани имало 243 жители. Во 1994 година нивниот број се намалил на 85 жители, сите Македонци.

Во Забрчани се родени:
* Стојко Здравев, македонско-одрински доброволец, 20-годишен, 3 чета на 6 охридска дружина;
* Тале (Трајчо) Огњанов, македонско-одрински доброволец, 28 (40)-годишен, работник, 4 и Нестроева чета на 4 битолска дружина;
* Јаким Тодоров, македонско-одрински доброволец, 20-годишен, работник, 2 чета на 4 битолска дружина, носител на орден „За храброст“;
* Темелко Ристески, професор по право на ФОН Универзитетот.

Нема Коментари

Коментирај