Стеван Василески: „Трилогија на една повест“

Уметничка галерија: Музеј за тутун

Уметничка галерија: Музеј за тутун

Николо Славин во Прилеп дошол во 1929 година. Тој е белогардејец, потекнувал од благородничко семејство, а во Прилеп живеел во зградата на Институтот за тутун. Заработувал сликајќи мотиви со тутун. За девет години престој во Прилеп, насликал стотина платна со различни димензии и техники. Неговите дела имаат извонредна вредност, заради описот на фазите од тутунопроизводството, приказите на архитектурата и етнографските мотиви. Во 1972 година, неговите дела се вратени од Скопје во Прилеп.

Константин Подушкин во Прилеп дошол 1929 година. Тој бил белогардеец и потекнувал од благородничко семејство. Освен со сликарство, се занимавал и со изработки на макети. Направил осум одлични макети, од кои две се сочувани во Музејот за тутун. Во 1939 година, заедно со Николо Славин, заминал за Америка, каде што бил успешен уметник. Во Институтот за тутун сочувани се 6 негови дела.

2 коментари

 • Gordana October 1, 2012

  Ubavo e sto ste go otvorile ovoj sajt osobeno za nas koi si go sakame gradot pod Markovite Kuli. Zabeleska: ne gi zaboravajte lugeto koi dale golem pridones vo razvojot na Prilep. Imeno, mojata zabeleska se odnesuva knkretno na mojot tatko d-r Bosko Babic koj nema kulturna institucija vo Prilep, vo cie sozdavanje i razvoj toj ne ucestvuval. Koga se spomenuva Muzejot za tutun, grevota e da ne se kaze deka negov tvorec e tokmu tatko mi. Blagodaram

  Respond
 • PSF October 2, 2012

  Ви благодарам за забелешките…
  Секоја чест за вашиот татко кој оставил неизбришлива трага во развојот на културата и историјата на Прилеп како и негово преставување во светот…
  За неговата улога во изградбата на музејот за тутун можете да најдете во постот посветен за него и во штотуку направениот пост за музејот за тутун…
  П.С
  Би ви биле благодарни ако ја збогатите нашата скромна збирка со повеќе фотографии од вашиот татко…
  Позз.

  Respond

Коментирај