Грбот на ВМОРО

Тоде Спасев

Тоде Иванов Спасев е македонски општественик и револуционер, деец на Внатрешната македонско-одринска револуционерна организација.

Тоде Спасев е роден во Прилеп. Зел активно учество во црковно-народните борби и участвувал во прогонувањето на патријаршискиот битолски владика од Прилеп. Бил заробен од турските власти и бил затворен во битолскиот затвор, каде што заедно со Јордан Гавазов и други Македонци участвувал во нападот над грчки затвореници, а по ослободувањето бил торжествено ппречекан од своите прилепчани.

Во 1920 година емигрирал во САД и се населил во Стилтон, Пенсилванија, каде што бил активен член во МПО „Прилеп“ и во македонската црковна општина „Свето Благовештение“.

Нема Коментари

Коментирај