Чучуровци Чучуровци

Чучуровци

Повеќе
2022: Црква Свети Никола во Загорани Манастир „Свети Никола“, село Загорани

Црква „Свети Никола“ во Загорани

Манастирската црква „Свети Никола“ во Загорани е еднокорабна, полукружно засводена градба, со полукружна апсида на источната страна со една централна купола. Според теренските испитувања на Јован Трифуноски, старата црква е наоѓала на околу 800 метри оддалеченост од селото, била долга околу 10, а широка 4 метри. Нејзините ѕидови биле од камен и цигли, премачкани со малтер. Околу црквата се наоѓале старите селски гробишта со камени делкани крстови. Оваа црква, од непознати причини, старите селани ја нарекувале „латинска“.
Темелите за новата црква се осветени во 1990 година од Митрополитот Петар. По теренските испитувања на вработените од Музејот во Прилеп, новата црква е градена врз темелите на старата „латинска“ црква. Видливи се вградените антички табли и во градбата на новата црква, а низ дворот се наоѓаат антички столбови, па заклучуваме дека можеби оттука селаните ја нарекувале „латинска“. На источната страна од црквата дограден е трем. Црквата е осветена во 2003 година од Митрополитот Петар.

Методија Крстески - Каше Прилепски фудбалски легенди: Методија Крстески – Каше

Методија Крстески – Каше

Повеќе
‎12 јуни 2002: Обновената спортската сала Македонија... Спортска сала „Македонија“

Спортска сала „Македонија“

Повеќе
1992: ОК „11 Октомври“ Одбојка

Одбојка

Повеќе
Прва светска војна: „Погреб на цивилна жртва од непријателска граната“ Вечен им спомен!

Вечен им спомен!

Повеќе
1968 година... Железнички возни карти: Прилеп - Бакарно Гумно и Бакарно Гумно - Прилеп... Патни билети

Патни билети…

Повеќе
Гостување на КУД од Гана во Прилеп... Музички гости во Прилеп

Музички гости во Прилеп

Повеќе
Марија Костоска Марија Костоска

Марија Костоска

Повеќе
Ѓоре Ѓорески - Делчо Ѓоре Ѓорески – Делчо

Ѓоре Ѓорески – Делчо

Повеќе
1957: Планинарски дом „Дервен“ во фаза на градба... Планинарски дом „Дервен“

Планинарскиот дом „Дервен“

Повеќе
Борко Лазески: „11 октомври“, акрилик во Музејот 11 Октомври, Прилеп. Борко Лазески

Борко Лазески

Повеќе
Благоја Бошкоски - Дабиќ Благоја Бошкоски – Дабиќ

Благоја Бошкоски – Дабиќ

Повеќе
8 ноември 1992 година... Полагање свечена обврска на војниците од прилепскиот гарнизон на АРМ АРМ

Армија на Република Македонија

Повеќе
Црква „Света Троица“, село Подвис. Црква „Света Троица“, село Подвис

Црква „Света Троица“, село Подвис

Повеќе