Керамички наоди од неолитската населба Аличаир... Неолитска населба Аличаир

Неолитска населба Аличаир

Повеќе
Стефан Кафкалески - Кафкале Стефан Кафкалески – Кафкале

Стефан Кафкалески – Кафкале

Повеќе
Црква „Свети Атанасиј“ во Галичани. Црква „Свети Атанасиј“, село Галичани

Црква „Свети Атанасиј“, село Галичани

Повеќе
Василије Трбиќ како четник... Василије Трбиќ

Василије Трбиќ

Повеќе
Гранитен масив во близина на Прилеп... Фотографија направена од експедицијата на германскиот зоолог Franz Doflein Околината на Прилеп

Околината на Прилеп

Повеќе
Превојот преку Бабуна (Присадски превој) Превојот преку Бабуна

Превојот преку Бабуна

Повеќе
1917: Ракле Ракле

Ракле

Повеќе
2000: Победа - Маркони 0:0 ФК „Победа“, 2000-2009

ФК „Победа“, 2000-2009

Повеќе
Проштално писмо од патријархот Ерусалимски Кирил од 1857 година, напишано во Ерусалим. Графички листови

Графичките листови

Повеќе
Прилепски моторџии сликани на Ѓавато. Прилепски моторџии

Прилепски моторџии

Повеќе
Илија Игески - Цветан Илија Игески – Цветан

Илија Игески – Цветан

Повеќе
Некој од семејството Сачмаровци, облечен во утаре или скутина, или народно кажано - предкурец... Сачмаровци

Сачмаровци

Повеќе
Јордан Грабулоски Јордан Грабулоски

Јордан Грабулоски

Повеќе
Чучуровци Чучуровци

Чучуровци

Повеќе
2022: Црква Свети Никола во Загорани Манастир „Свети Никола“, село Загорани

Црква „Свети Никола“ во Загорани

Манастирската црква „Свети Никола“ во Загорани е еднокорабна, полукружно засводена градба, со полукружна апсида на источната страна со една централна купола. Според теренските испитувања на Јован Трифуноски, старата црква е наоѓала на околу 800 метри оддалеченост од селото, била долга околу 10, а широка 4 метри. Нејзините ѕидови биле од камен и цигли, премачкани со малтер. Околу црквата се наоѓале старите селски гробишта со камени делкани крстови. Оваа црква, од непознати причини, старите селани ја нарекувале „латинска“.
Темелите за новата црква се осветени во 1990 година од Митрополитот Петар. По теренските испитувања на вработените од Музејот во Прилеп, новата црква е градена врз темелите на старата „латинска“ црква. Видливи се вградените антички табли и во градбата на новата црква, а низ дворот се наоѓаат антички столбови, па заклучуваме дека можеби оттука селаните ја нарекувале „латинска“. На источната страна од црквата дограден е трем. Црквата е осветена во 2003 година од Митрополитот Петар.