Ноември 2012: Болдеринг во околината на Прилеп, фотографија на хрватскиот фотограф Лука Тумбача

Спортско качувачки клуб „Златоврв“

Спортско качувачки клуб „Златоврв“

Болдерингот претставува качување на ниски карпи без сигурносно јаже поради што качувачот е релативно блиску до земјата.

Во минатото алпинистите тоа го работеле само како тренинг и забава во деновите кога временските и други услови не дозволуваале качување на посериозни дестинации…

Оваа практика со тек на време станала се повеќе популарна така што денес постојат качувачи (Болдери) и посебни натпревари во оваа дисциплина.
Околината на Прилеп со својот каменит пејсаж нуди идеални можности за развивање на овој спорт.

Спортско качувачкиот клуб „Златоврв“ од Прилеп со тренерот Христо Белакапоски е организатор на интернационалниот болдер фестивал „Крали Марко“.
Како што течат годините фестивалот е се помасовно посетен од домашни и странски спортисти со што Прилеп и неговите природни убавини полека стануваат интернационална топ дестинација за овој спорт.

Нема Коментари

Коментирај