Воведение на Пресвета Богородица - Пречиста

Пресвета Богородица

Пресвета Богородица (грч. Θεοτόκος, Theotokos) е Богородица Секогашдева Богомајка Марија, Мајка на Господ Исус Христос, Син Божји и Слово Божјо. Измолена од бездетни родители од Назарет, во неа се поврзале лозата кралска Давидова, по татко, и лозата свештеничка Аронова, по мајка. Затоа уште се вели и дека таа го родила Царот на царевите и Првосвештеникот, Господ и Бог наш Исус Христос.

Во оваа галерија презентирани се икони на Пресвета Богородица, насликани од прилепските зографи, како и икони од прилепските цркви и манастири низ годините.

Нема Коментари

Коментирај