Грбот на ВМОРО.

Петар Саратинов

Петар Д. Саратинов е македонски револуционер, деец на Внатрешната македонско-одринска револуционерна организација.

Петар Саратинов е роден во 1865 година во Прилеп. По занимање бил свеќар. Станал член на прилепскиот комитет на ВМОРО во 1895 година. Подоцна е неколкупати бил апсен и затворан во затворите во Прилеп и Кичево. Починал на 11 ноември 1923 година во Прилеп.

Нема Коментари

Коментирај