Археолошки остатоци од некрополата „Сивец“.

Некрополата „Сивец“

Некрополата „Сивец“ се наоѓа кај рудникот за мермер, во близината не селото Присад, непосредно под северниот премин во Пелагонија (Дервен).

Своевремено тука се откриени четири гроба – -цисти, оградени и покриени со камени плочи. Дната на двата гроба се поплечени, а на другите два се природни карпи. Од гробните дарови откриени се меч и прстен од бронза и два оштетени коскени предмети.

Гробовите од оваа некропола датираат од желената епоха.

Нема Коментари

Коментирај