Сребрени монети од нумизматичката збирка.

Музејска нумизматичка збирка

Музејска нумизматичка збирка

Во музејската нумизматичка збирка во Прилеп се чуваат вредни монети, изработени, односно, ковани во злато, сребро и бронза, претежно од поширокото подрачје на Прилеп.

Најзастапени монети се монетите на македонските кралеви, монети од римските подоцнежни императори, монети од Византискиот период, додека поретки се монетите на српските средновековни кралеви и венецијанските дуждеви.

Нема Коментари

Коментирај