Методија Бошкоски - Ѓурчин

Методија Бошкоски – Ѓурчин

Методија Бошкоски – Ѓурчин (1921-1942)

Методија бил син на Ицко млекарот и Ленка. По завршувањето на основното образование, продолжил да се школува во Гимназијата, но поради сиромаштија, се отпишал по завршувањето на првиот клас. Потоа замина да го учи шнајдерскиот занает кај најдобрите шнајдери во Прилеп: Клајне, Вангел Момироски и Киро Мерипушка.

По смртта на татко му, Ленка остана сама да се грижи за седумте чеда. Откако го научи шнајдерајот, Методија отвори дуќан и почна да работи, а со тоа и да го одгледува семејството. Во тоа време се вклучи и во синдикалната организација. Во 1941 година стана член на Комунситичката партија и член на Првиот прилепски партизански одред. Во 1942 година активно се вклучи во партизанското движење, во составот на партизанскиот одред „Димитар Влахов“.

Загина на 19 декември 1942 година, во борба со бугарската војска и полиција кај манастирот „Свети Никола“, кај селото Прилепец.

Нема Коментари

Коментирај