1966: Ѕидот од Куршумли Ан...

Куршумли Ан

Куршумли Ан
Постот е во изработка…

________________________________________________________________
1938 година
Туристичка брошура
„ПРИЛЕП И МАРКОВГРАД“

…Од старото турско време останати се само уште еден амам и рушевините на Куршумли ан, некогаш убава и импозантна градба, со оловен покрив, денес со доста добро зачувани врати од мермер. Сега во овие ѕидини е сместено едно приватно стовариште за граѓа. Според едно предание, околу овој ан, во турско време е изграден денешен Прилеп…

Нема Коментари

Коментирај