Крсто Наумов Магеров

Крсто Наумов Магеров

Крсто Наумов Магеров бил македонски учител и револуционер, деец на Внатрешната македонско-одринска револуционерна организација.

Роден е во 1855 година во прилепското село Дреновци, кое тогаш било во Османлиската империја. По професија бил кожувар. Во 1889 година станал ајдук. Участвувал во Четничката акција на Македонскиот комитет во 1895 година и се борел во Паланечко. Влегол во редовите на ВМОРО и учествувал во Илинденското востание со одредот на Христо Чернопеев. Загинал во Кратовско во 1905 година, заедно со војводата Никола Карев, по пат за Крушево.

Нема Коментари

Коментирај