Грбот на ВМОРО.

Иван Шабанов

Иван Шабанов е македонски револуционер, деец на Внатрешната македонско-одринска револуционерна организација.

Иван Шабанов е роден во 1851 година во Прилеп. Се занимавал со трговија, членувал во црковната општина, а од 1907 година бил раководител на околискиот комитет на ВМОРО во Прилеп. Во месец ноември истата година бил уапсен и бил во прилепскиот затвор до јануари 1908 година. За време на акцијата за обезоружување на младотурците во 1910 година, повторно бил уапсен и инквизиран.

Починал во Прилеп на 25 декември 1931 година.

Нема Коментари

Коментирај