Грбот на ВМОРО.

Иван Гагалев

Иван Гагалев е македонски револуционер, прилепски деец на Внатрешната македонско-одринската револуционерна организација.

Гагалев е роден во Прилеп. По професија бил учител. Влегол во ВМОРО уште во 1895 година. Станал благајник на Прилепскиот околиски револуционерен комитет. Атанас Мурџев му раскажувал на Евтим Спространов, дека Гагалев бил убиен од луѓе на ВМОРО, зашто тој „зел се во свои раце, а нему му се намалила довербата, зашто порано бил на страната на Братството“.

Нема Коментари

Коментирај