Илија Попоски - Мариовецот...

Илија Попоски – Мариовецот

Илија Поповски – Мариовецот е роден 1926 година во Витолиште. Бил долгогодишен соработник на хумористично-сатиричните весници „Јеж“ и „Остен“. Автор е на повеќе книги и на над илјада хумористични текстови, од кои голем дел се наградени со меѓународни признанија и премии. На своите дела се потпишувал под псевдонимите „Илмор“ и „Едрејко“.

Долги години работел како офицер на ЈНА во Белград и Љубљана. Се пензионирал со чин потполковник.

Починал во 1998 година.

2 коментари

 • Elena Popovska November 14, 2012

  ajde samo da ostavam pozdrav pod slikata na tatko mi… mnogu mi e drago, sto go najdov ovoj zapis i ovaja slika, sto mi stoji so godini na masata i mi e omilenata :) pozdrav od avstrija, elena.

  Respond
 • PSF November 20, 2012

  Поздрав и до Вас…
  Би ви биле благодарни да ни ја испратите оваа фотографија (А и други фотографии) во подобра резолуција…

  Respond

Коментирај