Илија Настев

Илија Настев

Илија Настев е роден во прилепското село Вепрчани.

Станал арамија во четата на Стојан Мохаџира. Участвувал во заробувањето на инжинерот Штелко, на железничката линија Митровица – Солун, за кого примиле откуп от 5000 турски лири.

Бил близок соборец на Коста Попето, при што се присоединил кон ВМОРО и станал војвода на Организацијата.

Нема Коментари

Коментирај