Илија Миноски - Мината

Илија Миноски – Мината

Илија Миноски – Мината, сликар/акварелист

Илија Миноски е роден во Прилеп, во 1936 година. Неговиот татко Кирил Миноски е еден од основоположниците на современата ликовна уметност во Прилеп. Во 1978 година дипломирал на Педагошката академија во Скопје, оддел сликарство. Добитник е на многу награди и признанија и учествувал на изложби во земјата и странство.

1 коментар

  • Звонко March 29, 2013

    Мината е еден од најценетите и најквалитетните сликари не само во Прилеп туку и во цела Македонија. Признат е преку негови уметнички дела на кои се гледа неговиот навистина редок талент. Кога би бил роден и би живеел во некоја западна земја би бил познат и скап уметник. Да ги цениме нашите блага, да бидеме свесни за тоа што поседуваме тука на нашето тло. Би било многу добро ако се организира една негова изложба.

    Respond

Коментирај