Грбот на ВМОРО.

Илија Црвенко

Илија Наумов Црвенко е македонски револуционер, деец на Внатрешната македонско-одринска револуционерна организација.

Црвенко е роден во Прилеп. Тој е син на видниот деец на Прилепската црковна општина Наумче Црвенко. Работел како трговец. Во 1895 година Црвенко бил избран за благајник на околискиот комитет на ВМОРО во својот роден град.

Нема Коментари

Коментирај