Христо Димкар...

Христо Димкар

Христо Димкар е роден 1883 година во Прилеп.
Тој е современик на браќата Јанаки и Милтон Манаки и е еден од првите кои ја донеле фотографијата на територијата на Македонија.
Фотографскиот занает го „испекол“ додека бил на печалба во Америка а по враќањето во Прилеп работел како фотограф во сопствено фото студио се до неговата смрт.
Починал на 10 јуни 1920 година од воспаление на мозокот (Менингит) во Софија каде и што се лекувал.
Погребан е во Софија на непозната локација.

Нема Коментари

Коментирај