Прилепската чета на Гога Ацев...

Ѓорѓи (Гога) Ацев

Ѓорѓи (Гога) Ацев – Срцето е роден е во мај 1884 година во село Ореовец.

По завршувањето на Педагошкото училиште во Скопје, работел како учител во Тиквешко. По Илинденското востание се приклучил кон ВМОРО, како четник во четата на неговиот брат Петар, а од 1905 година бил војвода на сопствена чета. Во текот на својата четничка кариера, Ѓорѓи Ацев водел повеќе борби против Турските власти и против србомански и Грчки андартски чети во Македонија.

Во септември 1905 година, во близина на селото Полог, ги разбил андартските чети на Маринос Либеропулос и Петар Сугарев, составена од 10 Критјани и 15 гркомански четници од блиските села.
На 26 јуни 1906 година бил предаден при извршување на казнена акција во селото Крапа при што четата му е нападната од србоманскиот војвода на Григор Соколов(иќ) – Ламе.
При престрелката кај месноста Куртов камен на планината Даутица паѓа ранет.
Не сакајќи жив да падне во рацете на непријателот Ѓорѓи се самоубива.

Нема Коментари

Коментирај