Доктор Ѓорѓи Чкатров (1875-1923)

Ѓорѓи Чкатров (1875-1923)

Д-р. Ѓорѓи Чкатров

Д-р. Ѓорѓи Чкатров (1875-1923) студирал медицина во Лозана. Бил директор на Прилепската гимназија, а како општ лекар работел од 1915-1917 година, со локација на амбулантата кај црквата „Свето Преображение“. Тој е еден од пионерите на здравството во Прилеп. Бил огорчен непријател на грцизмот и на грчката пропаганда.

Починал на 48 години од туберкулоза.

Нема Коментари

Коментирај