1893: Aптекарот Ѓорѓу, неговиот син Јани, Дамјан Симитчиев и турски воен доктор

Дамјан Симитчиев (1873 – 1941)

Дамјан Симитчиев е роден во Прилеп во 1873 година.

Фармација завршил во Лиеж, Белгија во 1898 година, а во Прилеп се вратил 1899 година. Во 1900 отворил самостојна аптека. Покажал афинитет кон превентивната дејност и бактериологијата, што ја изучувал во Лиеж во 1936 година. По враќањето во Прилеп го едуцирал населението и вовел задолжителна вакцинација на децата.

Дамјан Симитчиев починал во 1941 година.

Нема Коментари

Коментирај