Црква „Свети Никола“, село Кореница.

Црква „Свети Никола“, село Кореница

Црква „Свети Никола“, село Кореница

Црквата „Свети Никола“ во Кореница е еднокорабна, полукружно засводена градба, со полукружна апсида на источната страна, оживеана со пет слепи ниши. Изградена е во 1859 година, врз темели на постара црква а осветена истата година од митрополитот Пелагониски Бенедикт.

Нема Коментари

Коментирај