Црква „Свети Кузман и Дамјан“, село Плетвар

Црква „Свети Кузман и Дамјан“, село Плетвар

Црква „Свети Кузман и Дамјан“, село Плетвар

Црквата „Свети Кузман и Дамјан“ во село Плетвар е трикорабна градба, полукружно засведена и со полукружна апсида на источната страна. На западната страна има галерија на кат и затворен трем.

Подигната е во 1862 година и осветена е од Пелагонискиот митрополит Бенедикт. Црквата е живописана во 1865 година.

Нема Коментари

Коментирај