Црква „Света Троица“, Големо Коњари

Црква „Света Троица“, село Големо Коњари

Црква „Света Троица“, село Големо Коњари

Црквата „Света Троица“ во Големо Коњари е еднокорабна градба, засведена, со галерија (женска црква). Изградена е во 1912 година, по иницијатива на свештеникот Вељан Цветановиќ. Осветена е во 1925 година од тогашниот епископ Битолски Јосиф. Во 1977 година црквата е реновирана, па живописот целосно е покриен. Иконите се насликани во 1913 година од непознат автор.

Нема Коментари

Коментирај