Црква „Рождество на Пресвета Богородица“, село Штавица

Црква „Рождество на Пресвета Богородица“, село Штавица

Црква „Рождество на Пресвета Богородица“, село Штавица

Црквата „Рождество на Пресвета Богородица“ е еднокорабна, со полукружна апсида на источната страна, која надвор е расчленета на осум слепи ниши. Северниот и јужниот ѕид се со пиластри и се расчленети на плитки ниши. Изградена е во 1881 година.

Црквата е изградена благодарение на парохискиот свештеник Анастас Налетоски, а осветена е од Пелагонискиот митрополит Бенедикт.

Нема Коментари

Коментирај