Црква „Пресвета Богородица“, Кадино Село.

Црква „Пресвета Богородица“, Кадино Село

Црква „Пресвета Богородица“, Кадино Село

Црквата „Пресвета Богородица“ во Кадино Село е еднокорабна градба, засведена. Изградена е во 1862 година, а опожарена во 1980, пришто е изгорен целокупниот инвентар и истата година е реновирана.

Во црковниот двор се наоѓа гробот на војводата Методија Патчев.

1 коментар

  • aleksandar aleksandar January 3, 2013

    vo crkovniot dvor se naodja i grobot na pop Gordzija Samardzioski sledbenik na ideite na organzacijata i blizok sorabotnik na Blaze Biriceto poguben vo 1913 god.

    Respond

Коментирај