Благоја Јовчески - Шоната

Благоја Јовчески – Шоната

Благоја Јовчески – Шоната е роден во Варош.

Благоја бил втора жртва од семејството Јовчески, зашто пред него загинал и братoт Илија. Загинал како борец на Петтата прилепска бригада, во борбите против бугарската фашистичка војска.

Настрадал од минофрлачка мина, која експлодирала во непосредна близина, при што долните екстремитети му биле на парчиња разнесени.
Починал без да каже збор, во тешки маки.

Нема Коментари

Коментирај