Васил Дудев со учениците и учителите од Битолската прогимназија.

Васил Дудев

Васил Дудев е роден на 23 декември 1867 година во Прилеп.

Како единствени студенти од Македонија, со сограѓанинот Панто Кондов, завршиле историја во првата генерација од Софискиот универзитет во 1891 година. По завршувањето на Факултетот, предавал историја во прогимназијата во Битола.

На сликата:

Долен ред: Ахил Минџов, Антон Кецкаров, Антон Наследников, Ѓорче Петров, Васил Дудев.

Среден ред: Леонид Спасов од Битола, Евгени Попсимеонов, Илија Тошев, Стефан Тафчиев од Прилеп, Михаил Николов, Васил Кртев от Дебар, Крсто Јосифчев, Јанаки Москов от Д’мбени, Симеон Радев, Кирил Совичанов.

Горен ред: Васил Попдимитров, Владимир Робев, Вангел Поптрајков од Добрушево, Аристид Дамјанов, Васил Здравев од Прилеп, Васил Константинов од Бугарска Блаца, Наум Иванов од Љубојно, Ѓорѓи Попхристов, Михаил Солунов од Прилеп, Тодор Зландов од Постово (Битолско)

1 коментар

  • Ivana Curcic April 9, 2014

    Moja prababa se zvala Fotina Dudev. Ona je bila iz Prilepa. Rodjena 1878, umrla 1951. Navodno je bila učiteljica ali ne znam tačno gđe je predavala. Udala se za Petra Ivanova i živjela u Bitoli. Da li postoji način da se dobiju podaci iz knjige rođenih? Hvala na vremenu i pažnji, Ivana Curcic

    Respond

Коментирај