Кирил Гегоски - Гегата

Кирил Гегоски – Гегата

Кирил Гегоски – Гегата е роден 27 Март 1944 година во Прилеп.
Завршил школа за применета уметност во Скопје 1959 – 1964 год.
Член е на ДЛУМ од 1968 год.
Живее и работи во Прилеп како самостоен уметник.

Групни изложби:
1968-2005 Повеќе од 200 групни изложби во земјата и странство

Самостојни изложби:
1971-2005 27 самостојни изложби во Прилеп, Битола, Скопје, Ниш, Белград, Карловац, Изола и др.
1973 Скопје, Центар за информации и култура
1979 Скопје, Ликовен салон на ДЛУМ
1983 Земун-Србија, Галерија “Пинки”
1986 Карловац-Хрватска, Галерија”Зилик”
1988 Скопје, Салон на ДЛУМ
1991 Ниш-Србија, Галерија “Мија Станимировиќ”
1992 Скопје, Музеј на современа уметност
1996 Прилеп, Центар за култура
2005 Битола, Уметничка галерија

Награди:
1976 Пиран, Словенија “ex tempore”
1979 Прилеп, Награда за ликовна уметност “29 Ноември”
1982 Скопје, Награда за графика на НУБ “Климент Охридски”
1984 Скопје, Награда за графика на ДЛУМ “Моша Пијаде”
1998 Скопје, Награда за цртеж на ДЛУМ “Никола Мартиновски”
2001 Скопје, Награда за графика на ДЛУМ
2003 Скопје, Откупна награда за графика на ТВ Телма

Нема Коментари

Коментирај

© 2011/12 dbmc