Трајанка Јовчевска

Трајанка Јовчевска

Трајанка Јовчевска (Никодин, Прилепско, 16 јануари 1959 – Велес, 21 јануари 2013) била македонски археолог и виш кустос во Велешкиот музеј. Најпозната е по пронајдокот на древниот музички инструмент, топчеста флејта окарина, која ја открила на локалитетот Мрамор кај Чашка.

Јовчевска е родена на 16 јануари 1959 година во прилепското село Никодин. Дипломирала на Филозофскиот факултет во Скопје на група Историја на уметноста со археологија во 1982 година. Работела на местото Виш кустос – археолог во Народниот музеј во Велес. Била членка на Македонското археолошко научно друштво. Објавила значајни трудови за енеолитстка куќа „Кале“ и некрополата од доцното бронзено железно време „Манастир“ како и многу други дела. Почина во Велес на 21 јануари 2013 година.

Текстот е преземен од: mk.wikipedia.org/wiki/Трајанка_Јовчевска

Нема Коментари

Коментирај