Дарко Дамески...

Дарко Дамески

Дарко Дамески е роден на 12 мај 1932 година во Прилеп.

На 17-годишна возраст се запишал на школување во тогашната Државна театарска школа во Скопје, која успешно ја завршил во 1952 година. Уште во текот на школувањето пројавил многу голем интерес за глума.

Настапувал во Македонскиот народен театар, каде што во самиот почеток дошла до израз неговата приврзаност кон театарот и глумата. Во Македонскиот народен театар, каде што имал многу голем удел во неговото основање, има остварено повеќе настапи со значајни улоги. Исто така, има оставено свој белег и во повеќе филмски дела.

Дамески својот прв филмски ангажман го забележал со епизодната улога во првиот македонски филм „Фросина“. По успешниот настап во првиот македонски филм, настапувал скоро во сите македонски филмови. Во повеќето од тие филмови има настапувано во главната улога или споредна улога.

Ликот на Дарко Дамески беше присутен и на малиот екран, почнувајќи од првите ТВ драми на ТВ Скопје, до речиси сите телевизиски серии и други позначајни емисии и проекти. Неговиот физички изглед, односно неговата физиономија, ги одредила и ликовите кои што ги има интерпретирано. Тие ликови се, воглавно, негативци, со одредени исклучоци.

Во својот живот има остварено многу значајни и успешни улоги, за коишто добил повеќе награди и признанија. Едно од неговите најголеми достигнувања беше глумата во филмот „Црно семе”, филм со кој на фестивалот во Пула станал добитник на наградата „Златна Арена”. Дамески бил активен во полето на актерстовото се до неговата смрт.

Последните години од животот ги посвети на монодрамата, преку која остваруваше најширок контакт со публиката.

Почина на 12 декември 1983 година во Скопје.

Филмски остварувања:
1952 – Фросина
1955 – Волча ноќ
1958 – Мис Стон
1959 – Виза на злото
1961 – Мирно лето
1961 – Солунските атентатори
1964 – Ароматично злато
1964 – Под исто небо
1965 – Денови на искушение
1966 – До победата и по неа
1967 – Лифт горе, лифт долу
1967 – Македонска крвава свадба
1968 – Планината на гневот
1968 – Споменик
1969 – Време без војна
1970 – Цената на градот
1971 – Жед
1971 – Македонски дел од пеколот
1971 – Црно семе
1972 – Истрел
1975 – Јад
1976 – Најдолгиот пат
1977 – Исправи се, Делфина
1980 – Оловна бригада

Нема Коментари

Коментирај

© 2011/12 dbmc