Отец Никола Смичкоски

Отец Никола Смичкоски

Отец Никола Смичкоски е брат на свештеникот Милан Смичкоски.

Роден е на 11 мај 1870 година во Варош. Најпрво бил псалт, а од 1920 година бил ракоположен и поставен за парохиски ѓакон. На 27 јануари 1925 година од епископот Јосиф е ракоположен за свештеник и поставен на II парохија при црквата „Свето Благовештение“. По неколку месеци е преместен и поставен за парохиски свештеник на IX парохија, односно, во црквата „Свети Кирил и Методиј“, каде што останал се до својата смрт на 20 декември 1957 година.

2 коментари

 • Otec Nikola Smickoski e moj pradedo. Negoviot sin, a moj dedo se vikal Jordam, a sinot na Jordan e Svetislav – Slavco Smickoski. Jas sum negova cerka Elisaveta Smickoska – Kikovic. Im,a uste tri cerki:Violeta. Nadezda i Slavica. Negoviot sin se vika Jovan, a na jovan sinot se vika Marko.

  Respond
  • PSF July 24, 2015

   Благодариме… Доколку поседувате фотографии од вашиот прадедо со задоволство би ги објавиле овде.

   Respond

Коментирај

© 2011/12 dbmc