Трактор од стопанството на Славеј.

Славеј

Славеј се наоѓа во јужниот дел на Прилепско поле, недалеку од патот Прилеп-Крушево.

Селото е рамничарско, на надморска височина од 600 метри. Од градот Прилеп е оддалечено 14 км. Атарот зафаќа простор од 3,7 км2.

Старото име на селото е Александрово. Според пописот од 1961 година, во Славеј живееле 436 жители, во 1994 – 423, додека со пописот од 2002 година во Славеј се евидентирани 388 жители.

Нема Коментари

Коментирај