Првиот портрет на прилепско семејство од 1793 година.

Семејни фотографии

Семејни фотографии

„Сите среќни семејства личат едни на други, а секое несреќно семејство – несреќно е на свој начин“.

Лав Николајевич Толстој

Првиот семеен портрет на прилепско семејство нацртан е на почетната страница на минејот за месец август 1793 година, подарен на Иверскиот манастир на Света гора. Името на зографот не е напишано. На портретот е прилепско семејство (хаџи Јован од Прилеп, сопругата Рада и децата Живко и Славе), кои во 1793 година биле на поклонение во Иверскиот манастир.

Нема Коментари

Коментирај