Името на Ристе Тасламиче во црквата во Мало Рувци.

Ристо Тасламиче

Ристо Тасламиче е македонски мајстор-ѕидар.

Роден е во Прилеп. Соборната црква „Свето Благовештение“ во Прилеп е дело на мајсторите Коста Лауц и Ристо Тасламиче, која е изградена во 1838 година. Во својот роден град Тасламиче го изградил и училиштето, кое ја има славата на училишна зграда од најголемите градови. Тој е градител и на Саат кулата во Прилеп, како и на црквата „Вознесение Христово“ во селото Мало Рувци.

Нема Коментари

Коментирај

© 2011/12 dbmc