Средорек на општинската карта.

Средорек

Средорек е село в општина Долнени. Расположено е во Прилепското поле, западно от градот Прилеп.

Во XIX век Средорек било село во Прилепската каза на Османлиската империја. Во „Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“, издадена во Константинопол во 1878 година и во која е дадена статистиката на машкото население од 1873 година, Смрадорек (Smradorek) е посочено како село со 38 домаќинства и 29 жители муслимани и 135 христијани.

Според статистиката на Васил К’нчов („Македонија: Етнографија и статистика“) од 1900 година, Срѣдорѣкъ е населено од 210 жители, сите христијани.

Во почетокот на ХХ век жителите на селото биле под управа на Бугарската егзархија. Според податоците на секретарот на Егзархијата Димитар Мишев („La Macédoine et sa Population Chrétienne“), во 1905 година во Срядоряк (Sriadoriak) имало 120 егзархисти.

Нема Коментари

Коментирај

© 2011/12 dbmc