Новоселани

Новоселани

Новоселани е сместено во средишниот дел на Република МакедонијА. Од Прилеп селото е оддалечено 15 км северозападно.

Новоселани се наоѓа во северниот дел на Пелагонија. Селскиот атар во поголемиот дел е рамничарски, без поголеми водотеци, додека кон исток се издигнува планината Трескавец. Надморската висина на селото приближно е 620 метри. Климата во селото е континентална.

Во XIX век Новоселани било село во Прилепската каза на Османлиската империја. Во „Етнографија на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“, издадена во Константинопол во 1878 година и во која е дадена статистиката на машкото население од 1873 година, Новоселени (Novoséléni) е посочено како село со 30 домаќинства и 140 жители христијани. Според статистиката на Васил К’нчов („Македонија: Етнографија и статистика“) од 1900 година, Новоселани било населено од 202 жители христијани. Во почетокот на ХХ век селаните биле под управа на Бугарската егзархија. Според податоците на секретарот на Егзархијата Димитар Мишев („La Macédoine et sa Population Chrétienne“), во 1905 година во Новоселани (Novosseliani) имало 240 егзархисти.

По Меѓусојузничката војна во 1913 година, селото од бугарска преминува под српска окупација.

Според пописот на населението од 2002 година, Новоселани има 111 жители, сите Македонци.

Нема Коментари

Коментирај

© 2011/12 dbmc