Кутлешево

Кутлешево

Кутлешево се наоѓа во централниот дел на Прилепското поле, северозападно од градот Прилеп.

Во XIX век Кутлешево било село во Прилепската каза на Османлиската империја. Во „Етнографија на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“, издадена во Константинопол во 1878 година и во која е дадена статистиката на машкото население од 1873 година, Куплеше (Kouplèche) е посочено како село со 8 домаќинства и 31 жител.

Според статистиката на Васил К’нчов („Македонија: Етнографија и статистика“) од 1900 година, Кутлешево било населено од 40 жители христијани. Во почетокот на ХХ век жителите од селото биле под управа на Бугарската егзархија. Според податоците на секретарот на Егзархијата Димитар Мишев („La Macédoine et sa Population Chrétienne“), во 1905 година во Кутнешово (Koutnechovo) имало 48 егзархисти.

По Меѓусојузничката војна во 1913 година, селото потпаднало под српска окупација.

Според пописот од 2002 година, во Кутлешево живеат 26 Македонци и 1 Србин.

Нема Коментари

Коментирај

© 2011/12 dbmc