Кошино

Кошино

Кошино е сместено во Прилепско поле, северозападно од Прилеп на надморска височина од 694 м.

Во „Етнографија на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“, издадена во Константинопол во 1878 година и според пребројувањето на машкото население од 1873 година, Кошино (Cochino) е посочено како село со 27 домаќинства и 117 жители христијани.

Според статистиката на Васил К’нчов („Македониja: Етнографиja и статистика“) оd 1900 година, Кошино имало 266 жители христијани.

Во почетокот на XX век, Кошино било егзархиско село. Според податоците на секретарот на Егзархијата, Димитар Мишев („La Macédoine et sa Population Chrétienne“), во 1905 година во Кошино имало 120 христијани егзархисти, а во селото работело и бугарско училиште.

Според пребројувањето од 2002 година селото има 92 жители.

На 6 март 1903 година, во околината на Кошино, затекнати од турските зулумчари во своите ниви се убиени селаните Спирко Ѓорев Кочовски и Васил Ѓорев

3 коментари

 • Българин March 27, 2014

  Когато вече се позовавате на “Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника” и статистиката на Васил Кънчов, защо не напишете че населението е българско? Само онова което ви харесва го пишете, а онова другото защо го скривате?

  Respond
 • CrnorizecHrabar March 28, 2014

  Прочитај ја „Прилеп и његова околина“ од др. Јован Хаџи Васиљевиќ. Таму ќе видиш дека во Кошино сите биле Срби, па ни тоа не го пишуваме. Колку што биле Бугари, биле и Срби, ама не биле ни едно ни друго, туку биле чисти МАКЕДОНЦИ. Како што им одговарало на бугарскиот и на српскиот окупатор, така си пишувале!

  Respond
  • Peperutka April 11, 2014

   Многу народи тука поминале ама никој не останал, тука живееле и сеуште живеат чистокрвни Македонци кои никогаш не дозволиле да се насели ниту еден жител кој не е чистокрвен Македонец-христијанин.
   Најхрабрите војводи се родени тука иако ги пишуваат како Бугари, Срби итн. како што е примерот со Јован Цветков Долгач кој потекнува од оваа село и сеуште има поколение од негова крв и тие сеуште се познати по името Долгачовци!

   Respond

Коментирај

© 2011/12 dbmc