Чаниште

Чаниште

Чаниште се наоѓа во западниот дел од областа Мариово, од левата страна на Црна Река (предел познат како Мало Мариово).

Во XIX век Чаниште било село во Прилепската каза, Мариовска нахија на Османлиската империја. Во „Етнографија на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“, издадена во Константинопол во 1878 година и во која е дадена статистиката на машкото население од 1873 година, Пчанище (Ptchanischté) е посочено како село со 66 домаќинства и 298 жители христијани и 7 Роми.

Според статистиката на Васил К’нчов („Македонија: Етнографија и статистика“) од 1900 година, Пчаништа има 620 жители, сите христијани.

По Илинденското востание во 1904 година, целото село минува под управа на Бугарската егзархија. Според податоците на секретарот на Егзархијата Димитар Мишев („La Macédoine et sa Population Chrétienne“), во 1905 година во Пчаништа имало 856 егзархисти.

Според пописот од 2002 година, селото Чаниште брои 47 жители, сите Македонци.

Нема Коментари

Коментирај

© 2011/12 dbmc