Манастир „Свети Георгиј“, Пашино Рувци.

Манастир „Свети Георгиј“, Пашино Рувци

Манастир „Свети Георгиј“, Пашино Рувци

Според пишаните податоци, темелите на старата црква се откриени на 12 февруари 1991 година, а денешната црква е изградена и осветена на 08 мај 1993 година.

Манастирската црква „Свети Георгиј“ во Пашино Рувци има крстовидна форма на градба, со централна купола и две помали куполи на јужниот и северниот дел.

Во дворот на манастирот се наоѓа импозантен конак во градба

Ктитор на црквата е г-дин Живко Кочоски.

Нема Коментари

Коментирај

© 2011/12 dbmc