2014: Манастир Свети Димитриј, село Селце

Манастир „Свети Димитриј“, село Селце

Манастир „Свети Димитриј“, село Селце

Манастирот „Свети Димитриј“ во близината на селото Селце претставува еднокорабна градба, со полукружна апсида на источната страна. Изграден е во 1933 година, кога со Епархијата управувал тогашниот Битолски епископ Николај (Велимировиќ). Манастирската црква е осветена на 2 август 1960 година од Митрополитот Преспанско-битолски Климент.

Денес во тек е градбата на новите конаци и новата камбанарија.

Нема Коментари

Коментирај

© 2011/12 dbmc