Црква „Вознесение Христово“, Мало Рувци.

Црква „Вознесение Христово“, село Мало Рувци

Црква „Вознесение Христово“, село Мало Рувци

Црквата „Вознесение Христово“ во Мало Рувци е еднокорабна, со полукружна апсида на источната страна. Изградена е во 1892 година од познатиот прилепски мајстор Ристе Тасламиче, кој ја градел и соборната црква во Прилеп, како и градскиот саат. Црквата е изградена благодарение на парохискиот свештеник Анастас Налетоски, а осветена е од Пелагонискиот митрополит Бенедикт.

Нема Коментари

Коментирај

© 2011/12 dbmc