Црква „Свети Никола“, село Топлица.

Црква „Свети Никола“, село Топлица

Црква „Свети Никола“, село Топлица

Црквата „Свети Никола“ во селото Топлица претставува трикорабна градба, со полукружна апсида на источната страна. Подигната и живописана е во 1860 година. Автори на живописот се Ангелко и Велјан од Папрадиште.

Црквата е обновена во 1892 година, кога на западната страна е дограден трем.

Нема Коментари

Коментирај

© 2011/12 dbmc