Црква „Свети Никола“, село Кривогаштани.

Црква „Свети Никола“, село Кривогаштани

Црква „Свети Никола“, село Кривогаштани

Црквата „Свети Никола“ во Кривогаштани е трикорабна базилика, со полукружна апсида на источната страна, однадвор расчленета со пет слепи ниши. Изградена е во 1847 година, а живописана во 1860 година. Црквата е изградена благодарение на свештениците Стојан и Андреј од Кривогаштани, а осветена е од Пелагонискиот митрополит Бенедикт во 1860 година.

Нема Коментари

Коментирај

© 2011/12 dbmc