Црква „Свети Илија“, село Браилово.

Црква „Свети Илија“, село Браилово

Црква „Свети Илија“, село Браилово

Црквата „Свети Илија“ во село Браилово претставува еднокорабна градба со полукружна апсида. Подихната е во почетокот на ХХ век.

Црквата е градена по иницијатива на верниците од Браилово, на чело со Јован Павлоски.

Црквата е осветена на 12 октомври 1975 година. Чинот на осветувањето го изврши Пелагонискиот епископ Ангелариј, како викарен епископ на Митрополитот Преспанско-битолски Климент.

Нема Коментари

Коментирај

© 2011/12 dbmc