Црква „Свети Георгиј“, село Новоселани.

Црква „Свети Георгиј“, село Новоселани

Црква „Свети Георгиј“, село Новоселани

Црквата „Свети Георгиј“ во село Новоселани е еднокорабна градба, со полукружна апсида на источната страна и полуобличест свод.

Изградена е во 1837 година, благодарение на ктиторството на Јовче Вајгалески, кој иако имал наредба да ја изгради црквата со вкопување на 5 скалила во земјата, сепак, Јовче ја вкопал само 3 скалила. Заради оваа своја постапка бил тепан и измачуван од Османлиите.

Нема Коментари

Коментирај

© 2011/12 dbmc