Црква „Свети Атанасиј“, село Заполжани.

Црква „Свети Атанасиј“, село Заполжани

Црква „Свети Атанасиј“, село Заполжани

Во северниот дел на селото се наоѓа црквата во чест на „Свети Атанасиј“. Црквата претставува еднокорабна градба, со полукружна апсида на источната страна, која однадвор е расчленета со три слепи ниши. Засводена е со полуобличест свод, а на западната страна има галерија на кат. Црквата е подигната во 1872 година, а обновена е во 1928 година. Селаните раскажуваат дека порано, на истото место, имало „елинска црква“. Околу црквата се наоѓаат селските гробишта. Селска слава е денот во чест на Светите рамноапостолни цареви Константин и Елена.

Нема Коментари

Коментирај

© 2011/12 dbmc